Voor meer informatie bel 06-86889833
NL | EN

Einde populariteit payrollconstructie?

In Nederland wordt door werkgevers veelvuldig gebruik gemaakt van een payrollconstructie. De afgelopen jaren heeft het gebruik van deze constructie een enorme toevlucht genomen. Hieronder zal nader worden ingegaan op het fenomeen payrolling en de interessante ontwikkeling op dit gebied in de rechtspraak. 

Een payrollconstructie

In de wet staat geen omschrijving van het begrip ‘payrolling’. In de praktijk werkt een payrollconstructie als volgt. Een bedrijf selecteert een werknemer voor
een functie. Nadat de werknemer is aangenomen door het bedrijf sluit de werknemer een arbeidsovereenkomst met een payrollbedrijf. Hierdoor wordt het payrollbedrijf de werkgever en het bedrijf de ‘inlener’. Na het sluiten van deze overeenkomst gaat de werknemer onder gezag en leiding van de inlener aan het werk.

Omzeilen van arbeidsrechtelijke bescherming

Het gevolg van de payrollconstructie is dat de personele- en administratieve lasten die een werkgever normaal gesproken draagt, worden overgedragen aan het payrollbedrijf. Daarnaast heeft een payrollconstructie tot gevolg dat het de werknemer ontbreekt aan de arbeidsrechtelijke bescherming. De inlener kan namelijk gemakkelijk overgaan tot ontslag van de werknemer door de inleenopdracht met het payrollbedrijf te beëindigen. De inlener kan bijvoorbeeld stellen dat er geen werkzaamheden meer zijn voor de werknemer en op grond daarvan zal de inleenopdracht met het payrollbedrijf  worden opgezegd. De opzegverboden, zoals het verbod tot opzegging tijdens ziekte, blijven in dit geval buiten toepassing. Door beëindiging van de inleenopdracht kan het payrollbedrijf vervolgens op grond van een bedrijfseconomische reden makkelijk afscheid nemen van de werknemer. Immers, er is geen werk meer voor de werknemer nu de inleenopdracht tot een einde is gekomen. In de literatuur is al geruime tijd kritiek op een dergelijke constructie vanwege het gebrek aan bescherming voor de werknemer. De rechtspraak was tot voor kort niet eenduidig over de vraag waar de werknemer nu in dienst was (bij de inlener of het payrollbedrijf). 

Wilt u meer lezen? Klik op deze link voor het volledige artikel. 

Op zoek naar een passende vacature?
Schrijf je dan vandaag nog in bij Tailor Made Recruitment