Voor meer informatie bel 06-86889833
NL | EN

De flex- b.v. en bedrijfsopvolging

Als een ondernemer na veel inspanning een mooi bedrijf heeft neergezet zou het voor hem of haar de kroon op het werk zijn als die onderneming kan worden overgedragen aan een goede opvolger. Om uiteenlopende redenen zit die ondernemer er echter niet altijd op te wachten om die kroon aan, bijvoorbeeld, zijn of haar kinderen over te dragen. Wel zien ondernemers vaak graag dat hun kinderen profiteren van de winst van de b.v. Dit kan worden ondervangen door het uitgeven van certificaten op de aandelen in het bedrijf aan de kinderen. Met de invoering van de flex-b.v. op 1 oktober 2012 is daar de mogelijkheid tot het uitgeven van stemrechtloze aandelen bijgekomen.

Stemrechtloze aandelen zijn aandelen die in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (“AVA’’) geen stemrecht geven, maar wel deel uit maken van het

eigen vermogen van een onderneming en in de winst delen. Een certificaathouder van een aandeel heeft ook geen stemrecht in de AVA en heeft in beginsel vergelijkbare winstrechten. Het verschil tussen beide zit met name in de manier waarop de vennootschapsstructuur verandert door de uitgifte. 

Voor het uitgeven van certificaten van aandelen is het  nodig dat een administratiekantoor wordt opgericht. De normale aandelen worden dan gehouden door het administratiekantoor. Het administratiekantoor beheert die aandelen voor de certificaathouders. Het stemrecht op de aandelen rust dus bij het administratiekantoor. Daardoor kan de uitgifte van certificaten ervoor zorgen dat het stembelang van overige aandeelhouders verwatert. Het opzetten en beheren van een administratiekantoor brengt uiteraard ook kosten met zich. Dat kan als nadeel worden ervaren. Zo een administratiekantoor is niet nodig als er stemrechtloze aandelen worden uitgegeven.

Wilt u meer lezen? Klik op deze link voor het volledige artikel. 

Op zoek naar een passende vacature?
Schrijf je dan vandaag nog in bij Tailor Made Recruitment